Få gartnerens eksperttips til å gjøre hagen sommerklar

Etter flere lange måneder med kulde, snø og regn, viser gradestokken endelig tegn til at vi er i den fantastiske årstiden, våren.
– Ingenting frisker opp hagen som det første vårregnet. Det er noe forunderlig, ja nesten magisk, hva disse første milde dråpene gjør med hagen, sier gartner Anders Nordrum. Med en fartids på flere tiår som gartner, blir han hvert år fascinert av våren. Nå deler han sine beste råd for å få en sommerklar hage med deg!

– Egentlig har jeg ingen god forklaring på hva som faktisk skjer, men alt blir som nyvasket selv om det ikke var skittent fra før. Lukten av jord fyller luften selv om jorda var fuktig fra før, spirer og blader dukker opp i løpet av få dager selv om jorda har vært tint lenge og fuglesangen intensiveres selv om trekkfuglene kom for flere uker siden.
– Når alt dette skjer, som ved et trylleslag, er våren der med stor V. Og det er da, før det stille, dampende og livgivende vårregnet, som vi bare skal nyte og kjenne på pulsen, at vi gjør klar hagen.

Stauder

Et enkel prinsipp for hva vi skal ha ut av hagen og opp i komposten, er at alt dødt, skadd og sykt. Ikke alt skal i komposten, for om du er i et strøk med mye brunsnegler, må du kjøre avfallet til den kommunale avfallsplassen. 
 
Mye visner i løpet av vinteren. Staudebeddet er gjerne overfylt av rester etter det som i fjor sommer var friskt, grønt og fargesprakende. Nå må det klippes helt ned før det nye skal spire frem igjen. Her er det viktig å være forsiktig, noen staudetyper kommer tidlig og kan ta skade av hardhendt klipping og raking. Det er derfor alltid lurt å sjekke forsiktig mellom de tørre stilkene før du gaver på med saksa.
 
Visste du at enkelte stauder var svake i veksten i fjor sommer, kan du benytte anledningen til en forsiktig gjødsling. En effektiv måte, kan være å lage et hull i jorda inntil planten og slippe litt gjødsel ned. På den måten virker gjødselen raskt og du risikerer ikke å gjødsle nabostauden som kanskje er kraftig nok fra før.

Roser

Når bjørka har museører, er det en god tid for å beskjære rosene. For tidlig nedskjæring kan gi frostskader på nye skudd og det er derfor lurt å vente på musørene til bjørka.

Rosene kan gjødsles på samme måte som staudebeddet ved enkelt å lage et hull i jorda inn mot planten og putte gjødsel nedi. Roser er generelt glad i mye næring og naturgjødsel, som hønsegjødsel, gir en både rask og ganske lang virkning.

Plenen

Plenen har ofte en del dødt gress som med fordel kan rakes vekk. Kalking er det derimot svært sjelden behov for. Mosen fjernes best ved å strø eller sprøyte ut en eller annen form for jernsulfat, noe som ikke er farlige stoffer. Hagesenteret har mye å velge i. Vent med gjødsling av plenen til den begynner å bli grønn og gjør det gjerne i forbindelse med regn. Alternativt kan det vannes ned. Mengden gjødsel bestemmer hvor kraftig og grønn plenen blir og hvor mye du må klippe. Generelt er det slik at en plen som brukes mye til fotball og lek, bør gjødsles mer enn den plenen som bare er der.

Trær og busker

Trær og busker må gås gjennom for å fjerne døde og skadde greiner, det samme gjelder de som er syke. Greiner som skal vekk klippes eller sages av inntil nærmeste friske grein eller stammen. Unngå at det står igjen greinstumper, da disse dør og blir innfallsport for sykdom. Skal trær reduseres i høyde eller omfang, gjelder samme skjæreregel; klipp alltid ned til neste grein eller stamme.

Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt!