Vær forberedt, flåtten kommer

Nå er det rett før det lille dyret inntar hager, skog og kratt. Slik går du flåttsesongen i møte.

Flått, skaumann, eller skogbjørn, kjært navn har mange navn. Denne lille fryktede midden har fått en del oppmerksomhet de siste årene, og det er ikke uten grunn. For den kan bære på både bakterier, parasitter og virus, blant annet Borrelia, Babesia og TBE-virus. Personer som Lars Monsen har vært med å sette flåtten på dagsorden etter han ble svært syk av boreliosesmitte. Heldigvis har fokuset på midden økt.

Vågen & Hansen Utemiljø AS vhu.no Flått.JPG

Høy forekomst i Agder-fylkene

Dessverre er agder-fylkene midt i komfortsonen til flotten, for Norsk Lyme Borreliose-Forening opplyser om at selv om flåtten forkomme i hele Norge er den mest utbredt langs kysten, fra Østfold og helt opp til Helgelandskysten. Men hvis du bor utenfor disse områdene, så ikke føl deg trygg. – Passerer du Trøndelag på vei nordover blir nok forekomsten mindre, men det er på ingen måte uvanlig å finne flått langt oppover i Nordland. Jeg kjenner nordvestlandet best, og praktisk talt alle som har et vanlig uteliv får ett eller flere bitt hver sommer, - ofte mange hver dag, sier Ottar Longva fra Norsk Lyme Borreliose Forening.

Slik sikrer du Hagen

Heldigvis finnes det tiltak for å unngå dyret på kroppen og i hagen. Innrett hagen slik at flåtten ikke trives, oppfordrer bolius.dk på sine hjemmesider. Flåtten liker fuktige steder, så derfor hold hagen tørrest mulig. De råder også til å klippe plenen kort jevnlig, slik at det ikke er mye høy og tett vegetasjon flåtten kan vokse i. Deretter må man passe på at rådyr ikke kommer inn i hagen, da de fungerer som kollektiv transport for flåtten. Bolius råder til å ikke sprøyte hagen med kjemiske midler, da dette kan være skadelig for helsa og gi lite virkning.

Fakta om Flått

  • Flåtten kan bære på både bakterier, parasitter og virus - blant annet Borrelia, Babesia og TBE-virus.
  • Lyme Borreliose er sykdommen som er forårsaket av Borrelia, og kan overføres via flåttbitt
  • Ubehandlet deles sykdommen inn i tre stadium: tidlig lokal sykdom, tidlig disseminert sykdom og sen disseminert sykdom.
  • 70% av de som har blitt smittet kan ikke fortelle om flåttbitt
  • Det er meldeplikt for alle tilfeller av disseminert eller kronisk sykdom, og antallet har økt sterkt de siste årene
  • Aldri før har det vært så mange tilfeller som i 2008
  • Symptomene på Lyme Borreliose kan være varierte. Alt fra influensalignende symptomer til hodepine, stiv nakke, leddverk, muskel/skjelett verk, lammelser, kronisk utmattelse eller hjerteproblemer
  • Lyme Borreliose er en klinisk diagnose.
  • Dagens testmetoder har lav sensitivitet og spesifisitet.
  • Bare 48% av de som blir syke blir helt friske igjen. Hvorvidt dette skylles pågående infeksjon eller senvirkninger etter infeksjon er det uenighet om.

Kilde: Norsk Lyme Borreliose Forening