Steinlegging - trendy, tidløst og vedlikeholdsfritt

Legg stein på gårdsplassen, så har du én ting mindre å tenke på de neste 20 årene, sier fageksperten.

Rådene er mange, og mulighetene enda flere, for deg som vil gjøre noe med gårdsplassen. I følge avdelingsleder på anleggsgartneravdelingen på Gjennestad planteskole, Arne Olav Klevsgård, er det stein som gjelder.
– Lang levetid er fordel nummer én. Betongstein er veldig holdbar og vedlikeholdsfri. Mens asfalt har sine klare begrensninger, både estetisk og med tanke på levetid, så vil et dekke av belegningsstein ofte vare i 20 år.

Asfalten kan etterhvert begynne å sprekke opp, og får man en skade, for eksempel etter hjulspor eller oljesøl, så kan ikke dette utbedres uten å legge ny asfalt. Fordelen med belegningsstein er at du enkelt kan ta en eller flere steiner lett opp igjen og legge ned igjen uten skader. Hvis det danner seg ujevnheter, eller du søler du olje eller andre ting på steinen, er det veldig praktisk. 

Den mest brukte stenen, er tromlet gråmix. Den er tidløs og passer de fleste gårdsplasser.

Noen bakdeler

Men ikke alle er enige i Klevesgård sin oppfatning om at belegningsstein er vedlikeholdsfritt. Daglig leder i Vågen & Hansen Utemiljø AS, Sven Gunnar Vågen mener at ingenting er vedlikeholdsfritt. I belegningsteinsareal vil man oppleve at det gror i fugene ved bruk av vanlig fugesand. Sanda mellom steinene blir fuktig og gir grobunn for ugrasfrø som svever i lufta. Nytt på markedet er nå en fugesand med navn Lithomex som er mye bedre mot groing av ugras. Den er iblandet et bindemiddel som også hindrer utvasking ved spyling og vedlikehold. Han er for øvrig helt enig med de store fordelene som knytter seg til belegningstein og brostein, ikke minst estetisk.

Photo 07.08.13 13 21 43.jpg

Du får hva du betaler for

Anleggsgartnerlæreren på Gjennestad, forteller at kostnadene omtrent er det dobbelte av asfalt, men du får likevel igjen det du betaler for. Betongstein varer dobbelt så lenge, og i tillegg er det enklere, rensligere og mer miljøriktig.
– Fordelene med fast dekke (asfalt/belegningsstein), i motsetning til grus er jo særlig merkbart på vinteren i forbindelse med snømåking. Det er nok mange som har brukt flere timer på å rydde etter at snøfreseren har spyttet grusen langt ut på plenen. I tillegg er stein mye mer renslig, du slipper å dra grus med inn i huset. Nettopp dette er det mange som kommenterer etter at de har byttet ut grus med stein.

Flere alternativer

Til tross for at betongstein har lang levetid, er det ikke evigvarende. Vågen forteller at det finnes alternativer som har enda lengre levetid. 
– Om man velger materialer av høyere kvalitet som marktegl og granitt får man et enda lengre holdbart dekke. Marktegl beholder en fin overflate og farge selv etter 15-20 år, men belegningsstein av betong kan bli litt mer blass og slitt i overflaten, sier den daglige lederen av Vågen & Hansen Utemiljø AS,  og forklarer at brostein av granitt blir bare penere med årene, og har en utrolig høy materialkvalitet som gjør at selv etter 100 år kan de fint gjenbrukes. 
– Disse materialene er dyrere enn betongstein, men kan derfor lønne seg på lang sikt på grunn av lengre levetid.

Tåler mye

Den slitesterke belegningssteinen, som kan tilpasses alle omgivelser, er ikke bare et praktisk underlag i hagen. Mange påpeker også aspektet med godt teknisk dekke med belegningsstein som en en viktig positiv faktor. Den tåler høye aksellaster/høy trykkbelastning, som er en fordel når den blir brukt i oppkjørsler og på parkeringsområder.

Tidløs stein

Den mest brukte stenen, er tromlet gråmix. Den er tidløs og passer de fleste gårdsplasser. Den står imidliertid i fare for å bli offer for «thuja–syndromet», altså at den blir brukt så mye at det blir kjedelig og “oppbrukt”. Anleggsgartneren sier at han selv har tromlet brunmix.
– Den er ti år gammel, og etter en runde med høytrykkspyleren og litt ny fugesand, så er den nesten så god som ny.

Betonghelle–trend

I tilegg til den tidløse og klassiske tromlet gråmixen, ser fagarbeiderne en tydelig trend med heller. 
– De trendene som er på vei, er betongheller med større dimensjon en vanlig belegningsstein. Disse finnes i forskjellige utforminger, men felles for alle er at overflaten er behandlet, enten børstet eller preget med mønster, sier Klevsgård
Når det gjelder kanstein, som ofte gir en fin ramme og et tydelig skille mellom kjøreareal, blomsterbed og gressplen, er det granitt og betong som gjelder.

Et håndverk

Mange er flinke med hendene og kan gjøre mye selv i sitt eget gårdsrom. Men Klevesgård påpeker at selv om mange kan legge sten selv, er det fortsatt et håndtverk. I likhet med snekring, rørlegging og el–montasje, blir resultatet utvilsomt bedre om man bruker en håndverker!

Husk!

  • Det aller viktigste når du legger stein er fundamentet, altså det som er under bakken. Skal du kjøre bil på steinen må du ha minst 40 cm pukk/grusmasser, mens en gangvei klarer seg med 20 cm.
  • All tid du legger ned i grunnarbeid og avretting, får du igjen i form av et penere resultat.
  • En viktig ting å huske på når du legger stein på en grusplass, er at overflaten «tettes» helt igjen. Alt vann vil da samle seg, og renne med fallet. Det er viktig å sikre riktig avrenning, slik at det ikke renner vann inn i garasjer og inn mot husvegger.

Har du spørsmål eller ønsker prisoverslag for ditt prosjekt? 
Kontakt Vågen & Hansen Utemiljø AS i dag!