Ikke rak løv!

...men klipp plenen og løvet før vinteren. Gartner Anders Nordrum har gode tips for en vinterklar hage.

Er du en av dem som raker hagen iherdig for løv som har falt på plenen din kaster du bort tid, skal vi tro gartner og lærer ved Gjennestad gartnerskole, Anders Nordrum. Med 25 års erfaring i gartnerfaget har Nordrum gjort seg erfaringer som gjør at hans egen kjøkkenhage får grønsaksavdelinger i enhver butikk til å virke kjedelig.
- Hvis man skal ha en fin plen skal man ikke rake bort løvet. Kjør over med gressklipperen, så blir løvet kuttet opp og dermed er det masse god mat til meitemarkene. Det de aller fleste gjør feil, og bruker mye tid og krefter på er å rake, sier Nordrum. I tillegg til en flott plen dyrker gartneren rundt 30 ulike typer blomster, grønnsaker og frukttyper på få kvadratmeter, og hans beste tips for å lykkes i hagen er en god kompostbinge.

vhu.no rak løv høst vågen hansen utemiljø

Enkelt å så

Men det er ikke bare plenen man kan pleie før frosten setter inn. Til tross for fravær av ”grønne fingre” er det enkle ting man kan gjøre for å få flotte tulipaner eller hvitløk til å gro til våren.
- Hvitløk er noe av det enkleste man kan dyrke, og det får alle til. Man graver litt ned i jorden, ca 15 cm, fyller på med god kompostjord som består av avfall fra hagen og matavfall, for så å sette et hvitløksfedd godt ned i jorden. Husk å sette spiren opp slik at det vokser opp og ikke ned, fyll oppå med porøs jord, adder gjerne litt sand i jorden hvis den er tung, og vips så kan man høste hvitløk fra egen hage neste sommer uten å ofre det en eneste tanke om vanning eller annen pleie. Når du sår flere, så med ca 8-10 cm mellomrom mellom feddene, sier Nordrum som selv liker å flette de innhøstede hvitløkene til en dekorativ sak og gi i gave.

Lett å lykkes

- Det er bare å prøve seg frem, det er overraskende enkelt og kjempemorro. Ta en tur til et gartneri, eller så noen frø fra en grønnsak man har kjøpt i butikken, det er bare fantasien som setter stopper. Det er hovedsakelig om våren man sår, men mye kan gjøres om høsten også. Dessuten er fallhøyden svært lav, avslutter gartneren som selv har alt fra georginer til mais, agurker, jordbær, rosenkål, rødløk, tomater, grønnkål og physealis i kjøkkenhagen sin.